Life coach blog

Jót jobbá

Hogyan éld az életed megbánások nélkül?

2020. január 21. - .BFG.

Volt már olyan cselekedeted az életedben, amit megbántál? Esetleg olyan, amit épp azért bántál meg, mert nem tetted meg? Kívántad már, hogy bár visszamehetnél az időben, hogy másként cselekedjél? Ha igen, téged is hatalmába kerített mát a megbánás érzése. Vajon mit érdemes kezdeni vele?

Először is szögezzük le, hogy én úgy gondolom, semmit nem szükséges megbánni. Nem szeretnék olyan közhelyeket puffogtatni, hogy minden okkal történik, azonban a közhelyek sem véletlenül születnek meg. 

Vannak olyan dolgok, melyekre nem csak az adott időben, de akár évek múltán visszatekintve is nehéz úgy gondolni, hogy “de jó, hogy így történt”. 

Szerintem az, ha valamit másként szeretnénk, vagy úgy gondoljuk, hogy számunkra jobb lett volna, ha másként alakul, nem egyenlő azzal, hogy bánkódni is szükséges miatta. Természetes lehet egy minimális rossz érzés, azonban fontos, hogy ezt a negatív gondolatot ne vigyük tovább, és még időben állítsuk meg. Érdemesebb a történéseket más, akár pozitív ooldalakról is megvizsgálni, így hamar rájöhetünk, hogy egy adott dolog miként szolgál mindket, hogyan válik a javunkra akkor is, ha elsőre nagyon ne ezt az érzetet kelti.

A megbánás elkerüléséhez vezető úton az első lépés a megbocsátás.

Bocsáss meg magadnak és bocsáss meg másoknak is. Ne cipelj felesleges terheket, ne halmozd el az agyad “mi lett volna, ha?” jellegű felvetésekkel.

Őszintén hiszek abban, hogy minden történés minket szolgál. Kívánhatod te azt, hogy bár másként történtek volna a múltban a dolgok, de észre kell venned, hogy ha úgy lett volna, te most más embert látnál a tükörben.

Erre mondhatod persze, hogy te igen is más embert szeretnél ott látni, hiszen nem szereted azt, akivé váltál. 

Vajon azt az embert szeretnéd, akivel máshogy történtek volna azok a bizonyos dolgok, melyek miatt megbánást érzel? Valószínűleg nem, az önszeretet úgy gondolom, máshol gyökerezik.

Nem azt mondom persze, hogy éld az életed gondolkodás nélkül, soha ne gondolj át dolgokat, és soha ne bánj meg semmit. Sőt!

Úgy vélem, hogy az ilyen szituációkból lehet a legtöbbet tanulni. Vond le a megfelelő következtetéseket, akár csak utólag is.

Ahelyett, hogy azon rágódnál, “mi lett volna, ha?”, vizsgáld felül a kérdést, és inkább ehhez hasonló kérdéseket tegyél fel magadnak:

  • Mi az a tényező, ami miatt akkor ezt a döntést hoztam?
  • Miben lenne más az életem, ha akkor máshogy cselekszem?
  • Mi az az egy tanulság, amit érdemes levonni a történtekből?
  • Ha újra hasonló szituációba kerülsz, miben lesz más a viselkedésed?
  • Mit gondolsz, hogy vált a javadra az akkori “hiba”, amit megbántál?

A kérdésekből láthatod, hogyan lehetséges úgy vizsgálni életünk történéseit, hogy azokat megbánás helyett hasznos leckeként fogjuk fel.

Ha pedig levonod a tanulságokat, úgy fejlődik személyiséged, hogy végül hálás leszel minden történésért, hiszen észreveszed, valójában ez mind mind téged szolgált, segített olyanná válni, amilyenné talán ezen történések nélkül soha nem lettél volna.

Most te jössz! 

Ahhoz, hogy megbánások nélkül élhesd az életed, javaslom, hogy vezess hála naplót. Írj le minden nap, de legalább hetente 5 olyan dolgot, amiért hálás lehetsz. Gondolkodhatsz egyszerűbb, akr kézenfekvő dolgokban is (pl. hálás vagyok az egészségemért), de akár azokban is megtalálhatod a hála érzését, amiben korábban csak megbánást éreztél volna (pl. hálás vagyok, hogy megtanultam, hogy milyen fontos kimutatni a szeretetemet).

A bejegyzés trackback címe:

https://jotjobba.blog.hu/api/trackback/id/tr9815419432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása