Life coach blog

Jót jobbá

20 lépés, hogy ezúttal valóban elérd céljaidat

2019. július 03. - .BFG.

Új hónap kezdődött, ami egyben egy új félév is. Sokan tesznek fogadalmakat az új év kezdetén, azonban sokan fél év elteltével már nem tartják azt, talán nem is emlékeznek, mit is szerettek volna elérni az új esztendőben.

Az, hogy júliussal egy új félév kezdődik, egy új kezdésre is lehetőséget kapunk. 

Coachként azt gondolom, hogy a célok kitűzéséhez egyáltalán nem szükséges semmilyen konkrét dátum vagy időpont, azonban kétségtelenül könnyebben kezdünk bele valami újba egy jelesebb napon, mint például csupán egy átlagos szerdán.

balloons-birthday-celebrate-2013.jpg

A következő két cikkben összesen 20 jó tanácsot olvashatsz, ami segíti, hogy ezúttal valóban elérd azokat a sikereket, célokat amiket szeretnél.

#1. Tűzz ki SMART célokat

Az első és egyben legfontosabb lépés a célok helyes megválasztása és kitűzése. A céljaid akkor megfelelőek, ha úgynevezett “SMART” célok. Ennek most nem is szentelnék több sort, egy korábbi cikkemben részletesen írtam erről a témáról.

#2. Vizualizálj

Szerencsére manapság már nem hangzik ördögtől valónak ez a kifejezés. Egyre többen ismerik és használják is a vizualizáció nyújtotta lehetőségeket, előnyöket. Talán már nincs is olyan ember, aki ne látta vagy olvasta volna a Titok című bestsellert, melyben többek között ennek fontosságáról esik szó. 

Nem szükséges persze ilyen messzire menni, azonban mindenképpen jó, ha nem csak tisztában vagy azzal, mi is az pontosan, amit el szeretnél érni, hanem el is tudod képzeli, milyen lesz, amikor eljutottál a célig.

Ne feledd, ha képes vagy megálmodni, elképzelni és még vizualizálni is, sokkal könnyebben eléred a céljaidat, ráadásul még jobban érezni fogod, hogy miért is fontos neked az adott dolog, mit érzel ezzel kapcsolatban.

#3. Gondolkozz kis lépésekben

A célokkal gyakran az a probléma, hogy rendkívül távolinak, nagynak és ez által elérhetetlennek tűnnek. A SMART célkitűzés segítségedre lesz ahhoz, hogy reális célokat találj, azonban van még valami, amit tehetsz.

Gondolkozz kis lépésekben. Minden nagy célhoz vezető út kis lépésekből áll. Ne feledd, Rómát sem egy nap alatt építették.

A céljaidat tehát bontsd kisebb lépésekre, annyir kicsikre amik már nem megijesztenek, sokkal inkább ösztönzően hatnak rád. 

#4. Minden nap tegyél valamit

Azzal, hogy nem egy elérhetetlen célt, hanem konkrét, kis lépéseket látsz magad előtt, sokkal könnyebb a dolgod. Így aztán már “csak” végrehajtani kell, azaz haladni lépésről lépsre. 

Ehhez a legjobb tanács, amit adhatok, az az, hogy tervezz! Először is tudd, mit szeretnél megtenni egy év távlatában a célodért, majd azt bontsd havi, heti és bizony napi lépésekre is.

Ha minden nap teszel egy kis lépést a célodért, észre sem fogod venni a munkát, azonban fokozatosan egyre közelebb kerülsz a sikerhez, ráadásul mindezt úgy, hogy végig motivált maradsz.

#5. Alakíts ki új rutinokat

Szorosan az előző ponthoz kapcsolható a rutinok kialakítása. Itt azonban nem pusztán arról van szó, hogy minden nap teszel valamit a céljaid elérése érdekében, hanem arról, hogy új szokásokat alakítasz ki, vagy épp régi, téged nem szolgáló szokásokat hagysz el.

#6. Keress mentort és egyéb külső motivációt

Hiába van egy célod, hiába szeretnéd a sikert, ha nem vagy képes motivált maradni. A tipikus motivációs idézetek nem mindenkit szolgálnak, de téged, aki tudod már, hogy mi felé és milyen lépésekben szeretnél haladni, tökéletesen tudnak támogatni.

Olvass olyan emberekről, akik példaképek lehetnek számodra, akár akkor is, ha teljesen más területen mozognak, mint te. Nézz TED videókat, hallgass motiváló podcastokat, és ha van kedved, kövess engem is Facebookon, ahol folyamatos támogatást nyújtok.

Ha még többet szeretnél és tudsz tenni magadért, a legjobb, ha keresel egy mentort és egy coach segítségét is igénybe veszed, így biztos lehetsz abban, hogy nem maradsz egyedül az utadon. Hiszem, hogy a megfelelő támasz megtalálása fél siker.

#7. Mesélj másoknak is a célodról

Sokan félnek álmaikat megosztani másokkal, és sokszor bizony nem is alaptalanul. Sajnos gyakran nem kap pozitív fogadtatást egy ambíciózus ember, hiszen az emberek rendszerint inkább lehúzó, negatív gondolatokkal látják el ilyenkor a másikat, nem pedig felemelik és támogatják.

Nem mindegy kinek, azonban mindenképp fontos, hogy beszélj a céljaidról és vágyott sikereidről.

Hasonlóan a vizualizációhoz, azzal, hogy nem csupán a fejedben él az utad, hanem ki is mondod, mit szeretnél, további erőt adsz célodnak. Valamint te magad is elkötelezettebbé válhatsz így, hiszen ha egy neked kedves embernek meséltél róla, ő bizony időnként érdeklődni fog irántad, kiváncsi lesz, hogy haladsz a terveiddel. (Sőt, esetleg kifejezetten meg is kérheted erre.)

#8. Minden nap gondolj a sikerre

A hála fontos dolog. Úgy vélem, a céljaid eléréséhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen, minden nap átgondold, mit értél el eddig. Adj hálát, többek között magadnak is az eddig elért sikereidért!

Gondolj tehát az eddigi sikereidre minden nap, és ez után gondolj arra is, mi vár még rád. Lásd egyben az elért és a vágyott sikereidet, hogy pontosabban felmérhesd, hol állsz az utadon.

#9. Segíts másoknak

Ne csak megéld sikereidet, örülj is neki. Valamint ha teheted, adj belőle másoknak is. 

Gondolj arra, mennyire nehéz elindulni egy új úton még akkor is, ha épp a vágyott cél felé vezet. Mivel minden nap átgondolod, hogy éppen hol tartasz és hogyan is jutottál ide, ezért biztosan fel tudod mérni a nehézségeket.

Segíts hát másokon, akik nehezebb helyzetben vannak. Természetesen itt a kulcs az önzetlenség, de hidd el, a jó ugyanakkor mindig megkapja jutalmát.

#10. Értékelj rendszeresen

Ahogyan a 8-as pontban írtam, fontos, hogy az elért sikereket rendszeresen átgondold.

Legalább ennyire fontos ugyanakkor azt is átgondolni, mik voltak azok a lépések, tevékenységek, melyek nem hozták meg a várt hatást. Gondolj a sikeres és előre mutató dolgokra, azonban vess számot rendszeresen arról is, hogy mi az, amit másként szükséges csinálnod.

 

(A cikk két részes, további 10 pont következik hamarosan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jotjobba.blog.hu/api/trackback/id/tr1814924284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása