Life coach blog

Jót jobbá

Nekem is önmegvalósítanom kellene?

2019. május 06. - .BFG.

Röviden a válasz: nem. A mai világban minden attól hangos (különösen az internetet böngészve botlunk úton-útfélen bele), hogy mindannyiunknak meg kell valósítanunk önmagunkat. Mindenki legyen sikeres. Sőt, lehetőség szerint az élete minden területén élje meg ezt a kiteljesedést és sikert. 

Ezért is van, hogy az emberekben egyre nő a feszültség, hiszen úgy érzik, ha nem eszerint élnek, lemaradnak valamiről. De miről is?

Életünknek sok területe, sok különféle, egymástól gyakran jól elülöníthető szerepe van. Természetes vágy, hogy legalább az egyikben sikeresek legyünk, kiteljesedjünk. A probléma két esetben van:

- Ha mindegyikben szeretnénk kiteljesedni és

- Ha nem tudjuk, melyik terület igazán fontos számunkra.

Mindkét eset komoly nehézséget okozhat az életünkben, azonban egyáltalán nem egyediek. Mivel minden felületen ömlik ránk az önmegvalósítás szükségessége és fontossága, mindannyian érezzük a nyomást, hogy cselekednünk kell. Mivel azonban csak néhány éve találkozunk ezzel a témával ilyen intenzíven, sokan össze vannak zavarodva, és nem tudják meghatározni, kik is ők valójában, mit szeretnének és mi fontos igazán az életükben.

beautiful-casual-cute-372042.jpg

Ez a zavarodottság egyáltalán nem egyedi eset és egyáltalán nem feloldhatatlan. És az is teljesen rendben van, ha az önvizsgálat után úgy döntesz, neked az életed egyik területe sem kiemelten fontos, nem vágysz önmegvalósításra, a te életed úgy is teljes, ha nem "teljesedsz ki", nem "önmegvalósítasz".

Nagyon gyakran azt látom, hogy emberek egymásra dühösek, felesleges frusztráció alakul ki amiatt, mert a másik olyan életet él, úgy éli az életét, ahogyan. Ez akkor okoz gondot, ha az egyén nem tudja, mit szeretne igazán, cserébe viszont ömlik rá a kényszer, hogy önmegvalósítson. Zavart, mert nem tudja pontosan, mire vágyik, de azt hiszi, a másikhoz hasonlóan kellene élnie az életét. Pl. neki is elképesztő szakmai sikereket kellene elérnie vagy neki is az anyaság kellene, hogy a legfontosabb legyen az életében, ahogyan a másik embernél látja. Hiszen a másik boldog, láthatóan sugárzik, akkor az kell, hogy legyen a jó út, amit ő jár, nem?

Nem. Hiszen nem vagyunk egyformák, ezért a vágyaink is eltérőek. Van, akit az édes semmit tevés tesz boldoggá, míg másokat a szakmai ranglétrán való előre haladás.

Ami a legfontosabb: egyik sem jobb vagy rosszabb, értékesebb vagy kevésbé értékes a másiknál. Egyszerűen csak más. Épp úgy, ahogyan mi mindannyian mások vagyunk. Hogy is lehetnének egyformák a vágyaink? Hogyan is érezhetnénk magunkat ugyanattól igazán jól?

Ahhoz azonban, hogy el tudd dönteni, te melyik csoportba tartozol, fontos, hogy a lehető legalaposabban megismerd önmagad. Az önismeret elengedheteten részét képezi az életnek még akkor is, ha aztán nem váltod meg a világot a megszerzett tudással. Az egyszerű, kiegyensúlyozott és békés élethez is szükséges.

Hogyan szerezheted meg a szükséges önismeretet? Hogyan tudhatnád meg, hogy számodra mik a fontos tényezők az életben?

Van erre jó néhány bevált gyakorlat, most bemutatok neked egyet, mely segítségedre lehet.

Pókháló gyakorlat

Az első és legfontosabb ennél a gyakorlatnál, hogy légy tisztában az életed minden területével, ahol helyt kell állnod. Sorold fel tételesen mindet anélkül, hogy a sorrendiségnek bármilyen jelentőséget is tulajdonítanál. Ugyanígy ne legyen fontos az sem, hogy az adott terület igazából számít-e neked vagy sem, illetve milyen súllyal van jelen az életedben. Ha része az életednek, írd fel.

Ha kész vagy a listával, keresztezz annyi vonalat rajzodon, amennyire szükséged lesz. Ha te 12 területet gyűjtöttél össze, neked 6 egymást keresztező vonalra lesz szükséged, 12 végponttal. Azaz, egy azonos pontból 12 vonalnak szükséges kiindulnia, melyek a meghatározott területeket képviselik.

Ezután minden vonalat nevezz nevén, tetszőleges sorrendben írd fel rájuk az adott területeket. 

Amikor ezzel megvagy, akkor jön a gyakorlat lényege: minden vonalon szemléltesd egy pont elhelyezésével, hogy az adott terület JELENLEG mekkora jelentőséggel bír az életedben, mennyire hangsúlyos. Tekintsd a vonalak végpontját a maximumnak, a kiinduló pontot pedig a minimumnak. Ezután válassz egy színes tollat vagy ceruzát, és pókháló szerűen kösd össze ezeket a pontokat egymással.

A következő lépésben ugyanez lesz a feladatod, azzal a különbséggel, hogy most a vágyott állapotot kell megjelenítened. Kevesebb súlyt szeretnél adni az életedben a karrierednek? Jelöld a pontot közelebb a központhoz, mint az előző esetben tetted. Nagyobb hangsúlyt szeretnél a barátaidra fordítani? Tedd a pontot a vonal végéhez közelebb.

Ha pedig ez is megvan, kösd össze a vágyott pontokat is egymással.

 

Mit látsz? Mekkora az eltérés a jelenlegi és a vágyott között?

Mi volt az első gondolatod, amikor megláttad a kész ábrát?

Meg tudod nevezni azt a területet, amelyiken leghamarabb szeretnél változtatni?

Mit látsz, eddig az a terület kapta a legnagyobb hangsúlyt, amelyik a legfontosabb számodra?

 

Egy sor további kérdést tudnék még feltenni neked, de azt gondolom, hogy ha legalább ezeket megválaszolod, máris sokkal közelebb kerülsz ahhoz, hogy feltérképezd valós vágyaidat, mint eddig.

A rajzolgatással persze még közel nem ért véget a teendőd. Most, hogy tudod, mely területek vannak az életedben és azzal is tisztába kerültél, melyik milyen fontossággal bír, ideje cselekedni is, és napról napra, egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a neked valóban fontos dolgoknak, és ezzel egyidejűleg egyre kisebb részt szánni az életedből a neked kevésbé fontosnak. 

A kulcs a fokozatosság. A munka neheze azt gondolom, hogy az önismeret. Amennyiben azzal már tisztában vagy, mi igazán fontos neked, mi számít leginkább, a többi már jön. Persze nem magától, tenni kell érte, de a legnagyobb lépést ezzel már megtetted. A továbbiakban csak légy következetes és türelmes magaddal. És egy pillanatig ne vágyj többet arra az életre, ami MÁSOKAT tesz boldoggá. Törekedj arra az életre, ami TÉGED örömmel tölt el.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotjobba.blog.hu/api/trackback/id/tr414810344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása