Life coach blog

Jót jobbá

20 lépés, hogy ezúttal valóban elérd céljaidat - 2. rész

2019. július 16. - .BFG.

Ahogyan az előző cikkemben már szóba került, hiszem, hogy az új félévvel egy kis új lendületet is kaphatunk céljaink, sikereink eléréséhez. 

A céljaink eléréséhez nagyon fontos, hogy következetesek tudjunk maradni, ami csak úgy sikerülhet, ha pontosan látjuk, mi felé haladunk és hogyan. Ehhez számos apró lépést meg kell tennünk, jelentős részét nap mint nap.

Az első rész folytatása következik a további 10 ponttal, azonban fontos, hogy ezeket ne külön-külön kezeld, a két cikket együttesen értelmezd, és igyekezz a lehető legtöbb pontját betartani. 

active-activity-beach-40815.jpg

#11. Adj hálát - magadnak is

A hála talán az egyik legfontosabb dolog, amit magadért tehetsz. Sokan nem veszik komolyan ennek az értékét, és még többen a hittel azonosítják.

Hálásnak lenni hálás dolog. :) 

A legjobb, amit tehetsz, ha minden este átgondolod az adott napodat, és tudatosítod, hogy mik azok, amikért hálás lehetsz. Nem kell ugyan nagy dolgokra gondolni, légy hálás az egész aprókért is.

Ami még nagyon fontos a hála kapcsán, hogy légy hálás magadnak is. Esténként ne csak arra gondolj, hogy másoknak (és a sorsnak/unierzumnak/Istennek/ki miben hisz) miért lehetsz hálást, gondolj magadra is. Légy hálás, hogy ma is tettél a céljaidért. Ha pedig éppen nem így volt, légy hálás azért, hogy felismerted ezt.

#12. Tervezd meg a heted

A sikerhez kulcsfontosságú a tervezés. Az első cikkben is szó esett arról, hogy gondolkozz kis lépésekben a sikerhez vezető úton. Ennek megfelelően tervezz is.

Ne csak nagy terveid legyenek, bontsd azokat havi, heti és bizony napi lépésekre is. Így biztosan tudni fogod, merre haladsz, és garantáltan megteszed azokat a lépéseket is, melyek tervezés nélkül könnyen elfelejtődnének.

#13. Vágj bele valami újba

Ahhoz, hogy az életedben fejlődni tudj, fontos a nyitottság. Nyitottnak lenni az élet minden területén lényeges. Jó gyakorlási terep lehet, ha valami újba vágod a fejszédet, még akkor is, ha annak éppenséggel semmi köze a kitűzött célhoz. 

Utána pedig ne felejts el hálát adni magadnak a bátorságodért.

#14. Lépj ki a komfortzónádból

Az előző ponthoz is kapcsolódhat ez: lépj ki a komfortzónádból. 

A komfortzóna egy sokat tárgyalt téma, és úgy gondolom, hogy rengeteg különféle nézőpontból vizsgálhatnánk annak szükségességét vagy akár hátráltató hatásait. Ettől most tekintsünk el. 

Lépj ki a komfortzónádból egy picit. Épp csak annyira, hogy a fejlődésedet támogassa. Ne stresszelj ezen különösen, de figyelj rá.

Akár azzal is kezdheted, hogy olyan új dolgot próbálsz ki, ami egyébként nem a komfortzónádon belüli: például elmész egy workshopra annak ellenére is, hogy zárkózottnak érzed magad.

#15. Reggel ne a telefonodért nyúlj

Nem mindegy, hogyan indítjuk a reggelt. Az első részben szó volt már a megfelelő rutinok kialakításáról, és ez egy olyan pont, amit érdemes rutinná tenni.

Reggel ne az legyen az első, hogy a telefonodért nyúlsz, és megnézed az emailjeidet vagy éppen átpörgeted a közösségi oldalakat. Helyette maradj egy kicsit még csukott szemmel, próbáld meg vizualizálni az előtted álló napot, vess be néhány pozitív gondolatot, és figyelj csak magadra.

#16. Mozogj minden nap

Nem tisztem coachként különösebbb mértékben a mozgás, a táplálkozás és úgy összességében az egészséges életmód témaköréről írni. Ezek azonban mégis elengedhetetlenek annak érdekében, hogy sikeres tudj lenni.

Tested a templomod, és nem mindegy, hogyan bánsz vele. Étkezz egészségesen, igyál elegendő folyadékot, és mozogj rendszeresen.

Nem kell világmegváltó dolgokra gondolnod: már az is sokat számít, ha minden nap sétálsz fél órát, vagy az autó helyett a biciklit választod. Hidd el, a mozgás sokkal több mindenben segít, mint gondolnád.

#17. Tiszteld magad és a terveidet

Ez talán elsőre furcsán hangozhat, azonban gyakran épp saját magunkat, és ezzel együtt a terveinket, céljainkat, álmainkat soroljuk hátra. Te ne kövesd el ezt a hibát!

Álmodj, tűzz ki célokat, tervezz, tégy lépéseket és ne hagyd magad! Ahogyan fontos, hogy a testedet is megfelelően tiszteld és tápláld, mozgasd át, úgy tartsd tiszteletben az elméd és pszichéd is. 

Lényegében tehát figyelj magadra!

#18. Kövess másokat

Bár azt hangsúlyozom, hogy magadra és a saját céljaidra koncentrálj, mégis fontos, hogy időnként másokat is kövess. Persze ezt ne úgy képzeld el, hogy valakit utánzol… Nem erről van szó. 

Ugyanakkor, ahogyan a mentoroknak és példaképeknek nagy szerepe van egy céltudatos ember életében, úgy fontos az is, hogy tisztában legyenek azzal, mások mit és hogyan csinálnak.

Ne keverd ezt össze azzal, hogy céltalanul nézegeted mások Instagramját, helyette tudd, kik inspirálnak téged, kik lehetnek pozitív hatással a céljaid felé vezető úton és figyeld őket. 

Inspirálódj és adaptáld a jó ötleteket, de soha ne másolj!

#19. Maradj pozitív

Nem tudnám 20 pontban megfogalmazni, mi mindent tudsz tenni a sikeredért (és még akár további pontokat is írhatnék), ha ez egy könnyű dolog lenne. A céljaidért küzdeni nem könnyű. Még akkor sem, ha nem csak pontosan tudod, mit szeretnél, de őszintén és szívből erre vágysz a legjobban.

Fontos, hogy minden körülmények között maradj pozitív, és ha el is szomorodnál, összességében a jó dolgokra figyelj. Ilyenkor jól jöhet a hála lista (ezért érdemes minden este le is írni, miért vagy hálás), és fontos, hogy rendszeresen átgondold a történéseket, értékelj.

Ne várd magadtól, hogy mindig töretlenül haladj és mosolyogj. Törekedni azonban lehet erre. 

#20. Ünnepelj

Azt gondolom, hogy nem csak az összegzés és rendszeres visszatekintés a fontos. Legalább ennyire lényeges az is, hogy az elért sikereidet megünnepeld. Igen, akár az egyész kicsiket is. Igen, akár egész nagy ünnepléssel is. Ez aztán az igazi hála! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://jotjobba.blog.hu/api/trackback/id/tr9214957268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása