Life coach blog

Jót jobbá

Coach vagy pszichológus kell nekem?

2018. július 27. - .BFG.

A kérdés nem egyszerű. A pszichológus, mint segítő szakma egy ideje már benne van a köztudatban, és azt is nagyjából sejti mindenki, hogy milyen problémákkal fordulhat hozzá. Belép azonban a képletbe számos másik segítő szakma, mely kicsit árnyalja a képet, és nehezebbé teszi a választást és a döntést: Kihez forduljak segítségért?

Alapvetően két különbséget neveznék meg mindjárt itt az elején, ami a coach és a pszichológus között egyértelműen segít már a döntési folyamat elején:

  1. a coach csak egészséges embereket fogad,
  2. a coach a jelenre és a jövőre koncentrál, a múltbéli történések maximum említés szintjén kerülnek szóba.

coach-vagy-pszichologus.jpeg

A coach csak egészséges embereket fogad?

Az első pont különösen fontos, már akkor, amikor azon töröd a fejed, hogy segítőhöz fordulsz. A coach ugyanis nem orvos (mint egy pszichiáter)  és nem is tanul hosszú évekig az emberi lélekről az egyetemi padban ülve.

Na persze ez nem azt jelenti, hogy a coach alkalmatlan vagy inkompetens lenne segítőnek, sőt! Azonban fontos, hogy akkor fordulj hozzá segítségért, amikor valahol elakadtál az életben, és támogatásra van szükséged.

A coach legfőbb eszköze ugyanis a kérdései.

Nem fog téged analizálni, terelgetni, sőt még tanácsokkal ellátni sem. Fog azonban különös nagy figyelemmel feléd fordulni, téged egyedinek tekinteni és a te hozott problémádra a neked leginkább megfelelő megoldást megtalálni magadban. Segít továbbá célokat kitűzni és az azokhoz vezető úton is segít elindulni.

Mi, coachok abban hiszünk, hogy a megoldás ott van mindannyiunkban. Benned is. Hisszük, hogy ahányan vagyunk, annyi féle életet élve annyi féle vágyunk és megoldásunk van. Abban is hiszünk, hogy a megoldás, ami mellett igazán elkötelezett leszel, az az, ami benned és általad születik meg.

Miért fordulj mégis coach-hoz?

Például azért, mert biztosan te is tapasztalod, hogy az életed mindennapjai kevésbé szólnak arról, hogy kivülről tekintesz magadra, a problémáidra és a céljaidra. Mivel benne élsz a saját életedben, sokkal inkább előfordul, hogy ugyanazokat a köröket futod le újra és újra, miközben magadban arra gondolsz - hogyan lépjek? A választ azonban nem találod, mivel mindig ugyanazokon a módokon keresed.

Itt segítünk mi. Tükröt tartunk, ha kell, de ettől függetlenül is egy egészen más nézőpontból mutatunk rá a te saját életedre.

life-coach-valasztas.jpg

Múlt-jelen-jövő

Ahogyan már utaltam rá, a coach első sorban nem a múlton és az ottani történéseken mereng. Nem azzal töltjük a közös időt, hogy a múltban történtekről beszélünk, nem akarjuk azokat megfejteni, és nem akarunk ott magyarázatot keresni a jelen történéseire. Persze elengedhetetlen, hogy hátrafelé is nézz a coach-csal közösen, hiszen az sokszor segít megérteni összefüggéseket, de ott találjuk a jó példákat is, amiből meríteni lehet.

Mégis ami a fókuszban van, az a jelen és a jövő. A jelen megoldásra váró kérdései és a jövő tervei. A pszichológus általában épp ellenkezőleg működik.

Csak pozitívan?

Bár a coaching alapvetően pozitív szemléletű (legalábbis amit én képviselek), de azért ezt sem úgy kell elképzelni, hogy minden további nélkül csak a jót keressük mindenben. Csak talán valamivel erősebben koncentrálunk a pozitív dolgokra, a sikerekre, mint a pszichológusok általában. Ez persze nem kritika! Számtalan olyan élethelyzet van, amikor fontos, hogy kritikusan szemléljük a dolgokat, mely sokszor nem feltétlenül pozitív, a kicsengése legalábbis. Arról nem is beszélve, hogy amikor valaki pszichológushoz fordul, akkor egy egészen más lelkiállapotban van, mint amikor coachot választ segítőnek, ezért ott nehezebb is a pozitív szemlélet szerinti kommunikáció bármely fél részéről. Például amikor egy családon belüli erőszak feldolgozása a cél, nehéz pozitívnak lenni. Itt erősen érezhető is, hogy az ilyen és ehhez hasonló súlyos témák nem a coach asztalára tartoznak. Vagyis székébe. :)

Ha nehéz a téma nem jöhet szóba a coach?

De. Minden témában, ami mellett teljesen elkötelezett a coachee (mi így hívunk titeket, ügyfeleinket), tudunk neked segíteni. Amiben nem, ott azonban tanácsolni fogjuk, hogy pszichológushoz vagy egyéb szakemberhez fordulj inkább. Mi ugyanis támogatunk, melletted állunk, de sem tolni, sem húzni nem fogunk a saját utadon. Támaszkodni tudsz ránk, de mentális vagy pszichés problémák megoldásában vannak nálunk nagyobb kompetenciával bíró szakemberek.

Most akkor mikor is válasszam a coachingot?

Többek között akkor javaslom, ha az alábbi helyzetek valamelyikében vagy:

  • nehéz élethelyzet, elakadás
  • stresszkezelés
  • egyensúly megteremtése (munka, magánélet)
  • új kihívások keresése, felmerült kihívás megoldása
  • kommunikáció fejlesztése
  • önismeret
  • önbizalomhiány, önbizalom növelése
  • konfliktuskezelés
  • önfejlesztés
  • karrier tervezés, karrier újratervezés

Mi tudjuk a helyünket tehát, és remélem, hogy a cikk elolvasása után már Te is pontosan érzed, hogy problémáddal coach-hoz fordulj-e.

Ha még bizonytalan vagy, olvasd el, miben segítek neked és ha úgy döntöttél, hogy velem szeretnél haladni az úton, akkor keress bátran!

A bejegyzés trackback címe:

https://jotjobba.blog.hu/api/trackback/id/tr3814144871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása