Life coach blog

Jót jobbá

Változtatnál az életeden? 5 tipp, hogy sikerrel járj!

2019. május 08. - .BFG.

Mikor tetted fel magadnak utoljára a kérdést: mit szeretnék az életemtől? Még soha? Esetleg már elég régen, vagy épp mostanában gondolkodtál el rajta újra? Bármi is legyen a válaszod, egy biztos: időnként érdemes leülni és őszintén elbeszélgetni magaddal.

Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy mi is az, amit vársz az élettől, milyen az ideális élet számodra, egy nagyon fontos lépést tettél előre, a boldog élet felé.

Ahogyan korábbi cikkemben is írtam, nem mindenki számára ugyanolyan fontos, hogy mevalósítsa önmagát, azonban mindenki számára fontosnak kell lennie annak, hogy tudja, ki is ő és mik a vágyai. Ehhez elengedhetetlen az önismeret, mely bár egy folyamatos munkát jelent, az első lépésekben segítséget nyújt a korábbi írásom.

Miután képbe kerültél azzal, hogy mik számodra az igazán fontos dolgok, minden bizonnyal feltárult előtted az életednek néhány olyan területe ami változásért kiált. Az önfejlesztés egyik fontos lépése az, hogy nem csupán felismered, mit kell tenned, lépéseket is teszel felé.

action-adult-agile-316769.jpg

Könnyű azonban összezavarodni és ijesztően hathat a feladat: cselekedned kell. Amennyiben úgy döntöttél, hogy változtatnál az életeden, olvass tovább, mert 5 tippel segítek neked megtenni az első lépéseket.

1. Tudatosítsd magadban a szándékot

Az első és legfontosabb, hogy ne pusztán azzal legyél tisztában, hogy mit szeretnél. Tudd azt is, hogy miért szeretnéd. Sőt, tovább megyek, a legjobb, ha azt is tudod, milyen lesz, amikor eléred a célod.

Tipp: ülj le és írd le a lehető legrészletesebben azt, mi a vágyad, majd azt is fogalmazd meg, hogy miért. Ha ezzel megvagy, egy új lapra írd le részletesen azt, hogy milyen lesz az, amikor elérted a szándékod szerinti célt. Írd le, milyen érzések járnak át! Milyen most az életed? Hogyan kelsz fel reggel? Hányszor mosolyogsz egy nap?

Furcsának tűnhet, de hidd el, ha át tudod élni azokat az érzéseket, amik átjárnak majd a vágyott jövőben, sokkal kitartóbb leszel, hiszen pontosabban tudod majd, miért is cselekszel.

Fontos: a jövő vágyait jelen időben fogalmazd majd meg, azaz úgy írd meg azt a bizonyos második oldalt, mintha már ott lennél és már az lenne a valóságod.

 

2. Merj kockázatot vállalni, ne félj a változástól

A változás mindig kockázattal jár. Jól tudja ezt mindenki, éppen ezért nem ritka, hogy a változás iránti vágyat legyőzi a változástól való félelem. Bár ez teljesen normális és egyáltalán nem egyedi, mégis fontos, hogy túl tudj lépni a félelmen.

Azt gondolom, hogy ebben a legnagyobb segítségedre épp az első pont lesz. Amennyiben megfelelően vizualizáltad a célod, sokkal nagyobb lesz annak vonzalma, mint a változástól való félelem.

Amit még tehetsz, amikor a félelem érzése felüti fejét, hogy átgondolod, hogy a változás milyen pozitív hatásokat hoz majd. A negatív gondolataidat se hesegesd el! Mindkettővel legyél pontosan tisztában, azonban végül a pozitív változásokra fókuszálj.

 

3. Vedd körbe magad segítséggel

Időnként mindannyian megtorpanunk a változás útján. Igaz ez akkor is, ha pontosan tudjuk, mi a célunk és elképzeltük azt is, milyen lesz oda érni. Fontos, hogy türelemmel legyél magaddal szemben, ne akarj azonnal minden változást elérni, mert úgy még könnyebben elveszhet a motivációd. Az eredmények nem jönnek könnyen, folyamatos és kitartó munkát igényelnek. Egyrészt nem árt, ha erre gyakorta emlékezteted magad, másrészt az is segít, ha olyan emberekkel veszed körbe magadat, akik tudják a céljaidat és a megfelelő időben megfelelő motiválással segítenek téged.

Ha valamikor, most igazán nem lesz szükséged azokra az emberekre, akik lehúznak. Ellenben ha minél több olyan baráttal, ismerőssel veszed körbe magad, akik bátorítanak, sokkal könnyebben kitartasz majd.

 

4. Élvezd a folyamatot

A változás tehát nem könnyű és végképp nem gyors. Ez egy folyamat. Ahogyan az előző pontban írtam, minden bizonnyal lesznek olyan időszakok a cél felé vezető úton, amikor megtorpansz. Gyakori eset, hogy azért torpanunk meg mert oly messzinek tűnik a cél, amit kitűztünk. Ha veled is előfordul ez, nem csak az segíthet, ha emlékezteted magad a égső célra. Legalább ekkora segítség lesz az is, ha már magát a folyamatot is élvezed.

Tipp: A legjobb, amit tehetsz, hogy részcélokra bontod a végső célt, a vágyott változást. Amennyiben a rész célokért küzdesz, sokkal hamarabb és sokkal gyakrabban fog sikerélmény érni az utad során.

 

5. Építs ki rutinokat

Ha a vágyadat sikeresen rész célokra bontottad, érdemes egy kicsit még tovább munkálkodnod. A tervezés minden sikeres ember életének fontos része, tervezz hát te is! Ne csak azt tudd, hogy végső soron miért hajtasz, tudd azt is, hogy milyen lépések vezetnek el odáig. A lépéseket érdemes még tovább bontanod, és először havi, majd heti és napi feladatokban meghatároznod a teendőidet, melyek elvezetnek a vágyott állapothoz.

A legnagyobb segítségedre az lesz, ha rendszeresíteni is tudod teendőid egy részét, azaz rutinokká tudod formálni azokat. Ez egyrész energiát spórol majd neked, hisz nem kell minden nap újra emlékezned, miért is csinálod - egyszerűen csak csinálni fogod. Másrészt pedig a rutinok segítségével észrevétlenül kezdesz bele egy olyan életbe, olyan napokba, amik már sokkal közelebb állnak ahhoz az élethez, amit végső soron szeretnél elérni.

 

A változás tehát soha nem egyszerű. Fontos, hogy légy türelmes magaddal. Ha pontosan tudod, merre és miért tartasz, sokkal kitartóbb leszel és nagyobb eséllyel éred el a kívánt változást. A változást ugyanis akkor fogod elérni, ha nem adod fel út közben. Ehhez pedig dolgoznod kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotjobba.blog.hu/api/trackback/id/tr314814272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.05.09. 12:50:53

Igen kicsi pingvin, ha sokáig ismételgeted magadban a mindenki tud repülni ha hisz magában bullshitet, idõvel biztosan jobban fog menni ez a repülés dolog még a sólyomnál is!

.BFG. 2019.05.09. 12:59:28

@midnightcoder2: Nem biztos, hogy a pingvinnek a sólyommal kell versenybe szállni. Talán az is elég, ha saját magát sikerül legyőznie. Ehhez mondjuk elengedhetetlen a hit önmagában.

midnight coder 2019.05.10. 06:55:55

@.BFG.: De az is megoldás, ha pingvinként inkább az úszásra gyúr a repülés helyett.

Andy73 2019.05.10. 10:24:46

Szerintem jó kis összefoglaló. Nagyon hasonlít A Titokhoz, ott is ezt mondják, csak sokkal részletesebben.
süti beállítások módosítása