Life coach blog

Jót jobbá

A hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy. Jó ez neked?

2019. május 14. - .BFG.

Biztosan te is hallottad már a mondást, hogy a hozzád legközelebbi 5 ember átlaga vagy. Ide értve a jó és rossz tulajdonságokat egyaránt. Nem mindegy tehát, kik vesznek körbe. Ez részben persze adottság, nagyobb részben azonban tudatos döntés kérdése. Te figyelsz arra, hogy kiket választasz?

Akár szertnénk, akár nem, a környezetünk sokkal nagyobb hatással van az életünkre, mint amit tudatosan választanánk. Tudatosan ugyanis minden bizonnyal te sem kérnéd, hogy a környezeted nagyobb befolyással legyen az életedre, mint amennyire azt te szeretnéd. Részben persze tudod befolyásolni, hogy mekkora teret engedsz és legfőkébb hogyan reagálsz a rád ható dolgokra, azonban tehetsz még egy nagyon fontos lépést: válaszd meg jól, kikkel veszed körbe magad.

Az, hogy miként gondolkodsz, hogyan éled az életed, milyen mintákat látsz és miket vár tőled a környezeted végső soron mind azt hivatott befolyásolni, hogy mit érsz el az életben. Ha olyan emberek vesznek körbe, akik a negatív gondolataikkal folyamatosan csak lehúznak, állandóan panaszkodnak neked, esetleg még rosszabb, téged is próbálnak lehúzni a saját szintjükre, akkor nem sok jóra számíthatsz.

Mennyi olyan kapcslatot látunk, ahol a felek egymásból nem a legjobbat hozzák ki, hanem akár kifejezetten rossz hatással is vannak egymásra. Talán a legkézenfekvőbb példa, amire mindannyian emlékszünk, az a kamaszkor. Nem mindegy, hogy céltudatos, pozitív barátokkal vagy a bulizást egyedüli célként tekintő haverokkal vettük körbe magunkat. Ez persze a későbbiekben, a későbbi kapcsolataink során még sokat változik, finomodik, azonban mindig igaz lesz az, hogy a környezetünk jelentős hatással bír ránk. Nincs az az erős személyiség, akit ne befolyásolnának valamilyen szinten a környezetében jelen lévő emberek.

5-ember-atlaga.jpg

A fentiekkel szemben, ha olyan emberek vannak a környezetedben, akik inspirálnak, akik már önmagukban is példaként állnak előtted, de legjobb esetben akár mentorként is segítik az életed, sokkal inkább számíthatsz olyan életre, amilyen szíved mélyén szeretnél. Ha ismét gyermekkorunkból szeretnék példát hozni, nagyon meghatározó, hogy a szülői minta mit mutat. Amennyiben két, életigenlő, munkáját örömmel végző szülő nevelt valószínűleg az élethez való hozzáállásod, az életszemléleted jóval pozitívabb és sikerorientáltabb lesz, mint azoké, akik csak azt látták, hogy minden napot túl kell élni valahogy.

Ahogyan írtam, a tudatossággal bár el tudunk érni valamennyi fejlődést a környezetünk esetleges negatív befolyása ellenére is, azonban sokkal nehezebb dolgunk van így. Eldöntheted persze tudatosan, hogy nem érdekel és nem foglalkozol azzal, hogy milyen a környezeted, azonban sokkal jobban jársz, ha megválogatod az egyéneket, és ahelyett, hogy ellenállsz a befolyásnak inkább olyanok társaságát kresed, akik befolyását szívesen fogadod. És fogadd is. :) Gondolj bele, mennyire fontos és jelentős részét teszik ki az életednek ismerőseid, nem mindegy tehát, milyenek is ők. Még akkor sem, ha úgy döntesz, nem hagyod magad.

Mit tudsz tenni?

Az első ellenvetése sokaknak az szokott lenni, hogy "de hát nem hagyhatom faképnél a családomat, régi barátaimat". Ezt minden jó érzésű ember így gondolja, és jó esetben ez nem is változik. Még véletlenül se az legyen a cél, hogy kizárd az életedből azokat a családtagjaidat vagy régi barátaidat, akik nem a megfelelő hatással vannak rád.

Sokkal inkább törekedj arra, hogy bővítsd ismerettségi körödet olyan egyénekkel, akik azt a felfogást képviselik, olyan életet élnek, amik inspirálnak téged. Motiválóan hathat rád bárki, ezt neked kell tudnod, hogy igazán kikkel tudsz jól előre haladni az életben. Ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő önismeret.

Semmiképp nem szükséges tehát a számodra fontos, de nem feltétlenül inspiráló emberek hátra hagyása, inkább az arányokra figyelj.

2019-ben ráadásul minden eddiginél könnyebb dolgunk van, amikor azt a célt tűzzük ki, hogy elképzelésünk szerinti emberekkel vegyük körbe magunkat. Az online világnak köszönhetően új ajtók nyílnak az ismerkedésben, és olyanokat van lehetőségünk megismerni, olyanoktól tudunk inspirálódni, akiktől más formában talán soha nem tudnánk. Ez nagyon jó kiindulási pont, azonban fontos, hogy törekedj arra, hogy ne álljon meg itt a kapcsolat, azaz ne csak online találkozz a rád jó hatást gyakorló emberekkel.

Az online kapcsolódás jó első lépés, és nagyon jó kiegészítő kapcsolattartási forma, azonban a közös fejlődéshez kevés lesz. Keress tehát online barátokat, sőt akár mentort is, azonban mindenképp törekedj a személyes találkozásra is.

Ha úgy érzed, egyedül nem tudod átgondolni, hogy milyen hatással van rád a környezeted és ezzel te mennyire lehetsz elégedett, keress bátran, szívesen segítek neked.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotjobba.blog.hu/api/trackback/id/tr2514825866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.15. 21:49:35

képzeld el a csillagban
süti beállítások módosítása